ТОПЛИЈЕ У ДОМАЋИНСТВИМА СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИХ
09.1.2012

Акција „дрва за огрев“ за социјално-угрожене породице општине Палилула показaла je на терену условe становања и право стање живота једног дела становништва Палилуле. Председник Скупштине општине Палилула, Милан Ђурђевић обишао је село Лалинац и на предлог Савета грађана, посетио домаћинства Драгослава Станојевића, Ивана Цветановића и Небојше Петровића. Овим домаћинствима општина Палилула је обезбедила по три метра дрвног огрева.

Драгослав Станојевић, село Лалинац има 54 године. Живи са супругом Зорицом (57 година). Имају две ћерке. Старија ћерка је удата а млађа (22 година) живи са њима. Нико у породици не ради и немају никаква примања. Тренутно је овом домаћинству искључена и струја и вода. Не поседују земљу. И Иван Цветановић је из села Лалинац. Овај тридесетосмогодишњи становник Лалинца нема стално запослење. Живи са мајком Босиљком старом 64 године. Пре 4 месеца Ивану је преминуо отац. Жена га је напустила. Има ћеркицу која иде у трећи разред основне школе. Иван ради као надничар како би обезбедио средства за школовање ћерке. Има велика дуговања за струју. Он и мајка живе у једној соби у којој је под од земље. Небојша Петровић стар 51 годину, тренутно је збринут у КЦ Београд где је извршена операција на срцу и уграђена три бајпаса. Његово срце је оштећено 72% тако да живи са 28% рада срца. Такође је и дијабетичар, остао је без прстију на обе ноге. Живи са супругом Славицом старом 57 година. Имају три детета. Две ћерке су удате а најмлађа Милица, која има 18 година, живи са родитељима и помаже им у домаћинству. Немају никаквих примања и не поседују земљу. Живе у једној соби у кући од земље.

Након реализације пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“ из програма „Exchange 3“, који је успешно реализовала Градска општина Палилула 2010 и 2011, руководство општине је најавио да ће у оквиру својих надлежности, наставити да брине о угроженим становницима. Одобрен је бесплатан огрев за 50 порадица, које нису сагледане другим видовима социјалне помоћи. Сваком домаћиунству са ове листе се дају 3 метра дрва за огрев. Вредност ове помоћи је око 700.000 динара. То је само део активности подршке најугроженијој категорији становништва која се остварује великим залагањем руководства општине Палилула.